logo

Un de mes projets TN+ dans Landezine

Capture d’écran 2015-01-23 à 10.34.00

 

Square Of The Liberation And The Banks Of The Seine Chanel

Project Name: Square Of The Liberation And The Banks Of The Seine Chanel
Location: Troyes / France
Client: City Of Troyes
Completion Date: 2012
Project Director: Bruno Tanant
Project Manager: Agathe Turmel (Square) & Stéphanie Henry (Channel)
Area: 2,7 Ha
Construction Cost: 10.5 M€

Landscape Architecture: TN+: The introduction of an underground car park in the city-centre at the Square of the Liberation in Troyes was the original reason of the re-qualification of the area. Thanks to the construction works of the underground structure and the clearing of some existing trees, a major perspective opened up towards the cathedral, making it obvious that a larger perimeter should be taken into account when rethinking the city center, including three city gardens and the Seine Chanel. The authorities wished to offer a new convivial public space, at the crossroads of several major circulation axes. The Square is the major gateway to the town centre with its rich patrimony. The project creates the connection between the neighbouring districts, and it also offers the opportunity to re-qualify the presence of water, a historical element in the economic development of Troyes. The square has been organized along a large ribbon of water (80 m), enchanted by changing lighting sequences during the night. The projects has a double planting strategy: a garden with medieval resonances in its form and its vegetal pallet on the periphery, close to the historical buildings; and a water garden with species carrying lush green foliage all along the main basin. At night the dark mirror of the water with the star-like constellation of its lightings, reflects the medieval facades that surround the square.

After the removal of the cover of the nearby Seine Chanel, the city had to also rethink the public spaces along the historical waterway. The banks were partially transformed into a pedestrian only area. The project redefines the ground quality and creates several quiet zones and belvederes looking over the water. A single long wooden structure creates banks, shelters and structures for planting. The pedestrian area will host new restaurants and shops and will underline the medieval patrimony of the city.

Voir le projet sur le site

Leave a Reply

*

captcha *